Followers

Sponsored Advertisement

.

RESEPI : SIMPLE CHEEZY MACARONI @ MAKARONI BERCHEESE

Simple Cheezy Macaroni / Makaroni bercheese simple

Salam all, terasa lama sangat tak masuk n upload resepi terbaru di Norzi Foodilicious House ni. Ok tak pe, hari ni Norzi nak upload masakan yang Norzi buat, simple, mudah, ringkas je. Western sikit hari ini :). Masak makaroni kegemaran anak2 Norzi dan of course my fav too ..:). walaupun nak membuatnya agak simple tetapi preparing process tu ada dua , satu merebus makaroni dan satu lagi menggoreng. Takpa, kalau dah nak makan tu, mesti boleh la kan.tak kira proses dah :). Rasanya memang yummy , kami sekeluarga sukakannya :).. owh ye, resepi ni Norzi reka2 saja sebab mmg selalu ada stok  untuk spaghetti bolognese.


 Simple Cheezy Macaroni

Jom tengok resepi.

Bahan2


Bahan A

Sebungkus Makaroni-rebuskan sehingga kebang, kemudia tos-ketepikan

Bahan B

1. ~5 ulas bawang merah*
2. ~7 ulas bawang putih*
3. ~3 batang cili merah*
4. sebiji bawang besar dipotong dadu kecil2
5. Sebatang carrot (saiz besar)-dipotong dadu halus
6.setin tomato puree (saiz sederhana) dan 5 sudu besar sos tomato dalam botol
7. kalau ada cendawan, celeri boleh potong dadu halus dan masukkan , Norzi takda stok masa tu :)
8. sebungkus minced meat-Norzi guna brand Ramly 500g (basuh bersih hingga takda darah n toskan)
9. Sedikit cheese -Norzi guna kraft 4 keping
10.Sebatang carrot (saiz besar)-dipotong dadu halus
garam

cara2


1.Kisarkan bahan2 bertanda *

2. Tumis bahan kisar dgn sedikit minyak,setelah naik bau, masukkan daging. -keringkan sampai takda air
3. bila dah kering, masukkan carrot, bawang besar dan semua sayur.
4. kacau rata hingga masak dan kering
5. masukkan sos tomato puree dan  sos tomato-kalau tak suka masam, masukkan sedikit gula ye
6. masukkan perasa gaul ,kacau hingga sebati
7. masukkan cheese kacau sebati hingga cheese larut, masukkan sedikit garam (jangan banyk ya, cheese dan masin )
8. masukkan makaroni yang telah di tos/keringkan tadi .
gaul rata dan siap untuk dimakan.

selamat mencuba!



RESEPI : PUDING ROTI BAKAR SOS KASTARD

Assalamualaikum resepi puding roti dari Norzi.  Sebelum terlupa, resepi ni Norzi tidak cipta sendiri ,Norzi ambil beberapa resepi dari internet dan buat mengikut selera. Jumlah gula yang digunakan untuk resepi puding roti ini adalah yang paling terbaik untuk selera Norzi sekeluarga. Jika tidak sesuai dengan selera anda, anda boleh menambah atau mengurangkannya mengikut keperluan. 






Puding Roti (Bread Pudding) with custard sauce



Bahan-bahan (sekeluarga)

Bahan Doh
8 keping roti (di siat2 4) kemudian susun dalam dulang yang dah dilenser mentega
500 ml susu segar/fresh milk (Norzi guna full cream dutch lady)
Curah susu dalam bekas yang telah tersusun roti. Rendamkan roti dengan susu lebih kurang 15-30 minit agar lembut.

15 biji kismis


Bahan Kuah untuk di curah pada roti 

*2 sudu besar gula halus (kalau sos dah manis, takyah la manis sgt)
*2 sudu besar butter
*3 biji telur ayam
*1 sudu kecil teh esen vanilla



Bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula 



Cara-cara

1.Koyakkan dan susun roti  di dalam loyang dan rendam dalam susu dalam 5-10 minit. 

2.panaskan butter , gula , Kacau kan bahan bertanda *. tapi masa nak masukkan telur tu hati2 takut bila api panas sangat jadi macam telur yang berketul. seeloknya masa dah kacau mentega dan gula, tutup api dan kacau rata , dan masukkan telur , kacau rata.Hasilnya adalah cecair berwarna kuning yang tidak berketul. Tuangkan secara rata kedalam bekas roti yang direndam tadi. 


3.Taburkan kismis.

4.Bakar dalam suhu 180'C selama lebih kurang 30~40 minit. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu sebelum membakar puding roti. Selepas selesai , keluarkan dari oven dah sejukkan.

5. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Untuk sos, Masukkan bahan2 castard sauce ke dalam periuk, api kecil dan sentiasa kacau untuk dapat kuah yang tidak berketul. 

6.Sejukkan sos,bila telah sejuk, alih dalam bekas bertutup dan boleh simpan dalam peti sejuk. 

7.Bila nak makan puding keluarkan puding dan sos , curahkan kuah.







Bread pudding custard sauce





selamat mencuba!
~Norzi





Khas untuk ibu-ibu :










RESEPI : CUCUR IKAN BILIS

Salam dan selamat pagi semua, pagi ini resepi ringkas lagi ordinary untuk orang melayu kan tapi ini je yang sempat buat untuk santapan keluarga . Norzi buat  cucur ikan bilis sebab stok ikan bilis ada sekilo, banyak, beli  jenis yang besar2 so tak best la kalau masak dengan sayur.. norzi hanya guna untuk buat cucur ikan bilis, tapi norzi akan rendam sekejap, bagi lembut dan blend kan. Jom tengok resepi yang ringkas ini tapi tetap disenangi dan sentiasa habis bila digoreng.

Cucur Ikan Bilis




Cucur ikan bilis siap digoreng
Bahan2 (2orang makan)

2 cawan tepung gandum
*segenggam ikan bilis (rendam kasi lembut , tu kalau yang besar2)
*sebiji cili merah
*3 ulas bawang putih
*4 biji bawang merah
*2/4cawan air suam
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam (bergantung pada tahap kemasinan anda ingini)
sedikit perasa (jika suka)
sedikit air panas /suam(bancuh tidak terlalu keras atau cair -sedang2 aje)

Cara2


1.Blend semua bahan bertanda * hingga lumat

2. Campurkan tepung , kunyit ,garam, bahan perasa dan semua bahan yang telah dikisar
3. Ratakan dan masukkan air sedikit2
4.sambil tu panaskan kuali +minyak
5. Gorengkan, balik2,bila kekuningan angkat dan siap untuk dimakan.





“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...