Followers

Sponsored Advertisement

.

7 SUNNAH HEBAT

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama : 
Tahajud
 Healing Prayer prayer for healing the sick Healing Prayer prayers for healing Healing Prayer healing prayers Healing Prayer a prayer for healing Tahajjud tahajjud prayer Tahajjud tahajjud dua Tahajjud tahajjud prayers Tahajjud tahajjud benefits Tahajjud tahajjud prayer benefits Tahajjud tahajjud time Tahajjud dua tahajjud Tahajjud salat tahajjud Tahajjud benefits of tahajjud Tahajjud what is tahajjud Tahajjud tahajjud namaz Tahajjud tahajjud prayer time Tahajjud tahajjud salat Tahajjud namaz tahajjud Tahajjud tahajjud ki namaz Tahajjud tahajjud prayer method Tahajjud tahajjud solat Tahajjud namaz e tahajjud
 Memasang niat untuk bertahajjud sebelum tidur 

                           


tahajjud prayer tahajjud dua tahajjud prayers tahajjud benefits tahajjud prayer benefits tahajjud time dua tahajjud salat tahajjud benefits of tahajjud what is tahajjud tahajjud namaz tahajjud prayer time tahajjud salat namaz tahajjud tahajjud ki namaz tahajjud prayer method tahajjud salat namaz e tahajjud

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.
Tahajjud how to perform salatul tahajjud  Tahajjud how to pray salatul tahajjud  Tahajjud benefits of tahajjud prayer  Tahajjud namaz tahajjud in urdu Tahajjud namaz e tahajjud in urdu  Tahajjud virtues of tahajjud Tahajjud dua for tahajjud  Tahajjud tahajjud namaz in urdu Tahajjud tahajjud namaz time  Tahajjud benefits of tahajjud namaz  Tahajjud tahajjud prayer inurdu Tahajjud praying tahajjud Pray how to pray 
Kedua:Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari


Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga : Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh
Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat : Jaga solat dhuha
Jaga solat Dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. 
Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.


Keenam: Jaga wudhu' terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwu dhu'. 

Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu' senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat.
Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.

By Ustaz Don Daniyal


No comments:

Post a Comment


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...