Followers

Sponsored Advertisement

.

TERMAKAN BATANG KELADI MIANG

Kali ni Norzi bukan nak share resepi asam rebus batang keladi, tapi Norzi nak kongsi pengalaman termakan batang keladi asam rebus yang miang. Norzi beli di cafe pejabat masa Jumaat tengahari. Terus balik sebab anak balik nak makan tengahari. Nampak memang menyelerakan masakan asam rebus batang keladi ni. Kali terakhir Norzi makan masa kecil dahulu bila mak buat,  memang suka sangat..makan dengan sambal belacan lagi best. Jadi bila ada yang jual , Norzi cuba la beli.. first time kena... rasa mencucuk-cucuk di bahagian lidah, pipi , tekak.. makan satu je , terus rasa macam kena sengat. Mula-mula ingat tu rasa nak pitam ke.. tak tahu pun itu rasanya. 

Tak pasti la ni disebabkan cara memasak / handle batang keladi masa nak masak atau pun disebabkan batang keladi tu sendiri yang miang. Aduhai , nasib baik anak Norzi tak makan.. sebab dia pelik , tak pernah makan.. jadi Norzi tunjuk la cara makan. Memang rasa bersyukur sebab anak tak rasa sebab kasihan kat dia, kecil lagi .

kalau nak tengok batang keladi , ni Norzi sharekan pic . Source dari sini.

batang keladi masak asam miang
batang keladi yang belum di masak


Norzi kongsikan gambar batang keladi masak asam yang telah pun di masak. Tapi bukan Norzi yang masak. Tak berapa pandai sangat masak sayur ni, tambahan pula husband Norzi tak makan masakan ni, jadi semangat nak masak   resepi ni takda sangat...  so Norzi google je gambar dan ehsan dari tuan punya gambar , Norzi ambil dari sini.



Keladi masak asam rebus

Kepada yang nak makan batang keladi ni berhati-hati lah. Kalau kita yang masak , lebih cermat dan teliti. Kalau dah terkena , rasa perit tekak, so dah takda pilihan, kena bertahan je kalau gatal - gatal. Norzi tak rasa gatal tapi rasa macam tak selesa dan perit. Lepas ni, Norzi memang selagi boleh akan cuba elakkan sayuran ni  .. Kepada peminat sayuran ini, hati-hati ya kalau nak beli, pastikan rasa satu terlebih dahulu sebelum hidangkan juadah kepada yang lain .



tua tua keladi tanaman keladi anggun c sasmi tua tua keladi tua keladi tua tua keladi anggun pohon keladi keladi hutan biang keladi keladi kanmani pondok keladi manfaat keladi khasiat keladipokok keladi masakan keladi keladi maju gambar keladi keladi hitam buah keladi jenis keladi keladi merah jenis jenis keladi khasiat batang keladi cara menanam keladi keladi maju berhad cara memasak keladi macam macam keladi keladi putih keladi ungu khasiat keladi hitam jenis pokok keladi 

2 comments:

  1. Hi, kak norzi.. Kamek pun di Indonesia, ade masak macam tuh pula... Sama pun, di asam pedas gak.. Alhamdulillah lah, selama makan nih tak pernah miang macam akak.. But, makaseh dah di beri tau... Jd, kite yg masak pun hrus lbh aware olah keladi nya.. Emang ade keladi yg sebabkan miang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai sis.. terima kasih sudi singgah di blog Norzi... ya sis , sebelum ni makan tak pernah kena... baru sekali kena.. yang penting cara mengendali dan mencucinya sis.. terima kasih lagi sekali sis

      Delete


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...