Assalamualaikum resepi puding roti dari Norzi. Sebelum terlupa, resepi ni Norzi tidak cipta sendiri ,Norzi ambil beberapa resepi dari internet dan buat mengikut selera. Jumlah gula yang digunakan untuk resepi puding roti ini adalah yang paling terbaik untuk selera Norzi sekeluarga. Jika tidak sesuai dengan selera anda, anda boleh menambah atau mengurangkannya mengikut keperluan.
Puding Roti (Bread Pudding) with custard sauce
Bahan-bahan (sekeluarga)
Bahan Doh
8 keping roti (di siat2 4) kemudian susun dalam dulang yang dah dilenser mentega
500 ml susu segar/fresh milk (Norzi guna full cream dutch lady)
Curah susu dalam bekas yang telah tersusun roti. Rendamkan roti dengan susu lebih kurang 15-30 minit agar lembut.
15 biji kismis
Bahan Kuah untuk di curah pada roti
*2 sudu besar gula halus (kalau sos dah manis, takyah la manis sgt)
*2 sudu besar butter
*3 biji telur ayam
*1 sudu kecil teh esen vanilla
Bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
Cara-cara
3.Taburkan kismis.
4.Bakar dalam suhu 180'C selama lebih kurang 30~40 minit. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu sebelum membakar puding roti. Selepas selesai , keluarkan dari oven dah sejukkan.
6.Sejukkan sos,bila telah sejuk, alih dalam bekas bertutup dan boleh simpan dalam peti sejuk.
Bahan Kuah untuk di curah pada roti
*2 sudu besar gula halus (kalau sos dah manis, takyah la manis sgt)
*2 sudu besar butter
*3 biji telur ayam
*1 sudu kecil teh esen vanilla
Bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
Cara-cara
1.Koyakkan dan susun roti di dalam loyang dan rendam dalam susu dalam 5-10 minit.
2.panaskan butter , gula , Kacau kan bahan bertanda *. tapi masa nak masukkan telur tu hati2 takut bila api panas sangat jadi macam telur yang berketul. seeloknya masa dah kacau mentega dan gula, tutup api dan kacau rata , dan masukkan telur , kacau rata.Hasilnya adalah cecair berwarna kuning yang tidak berketul. Tuangkan secara rata kedalam bekas roti yang direndam tadi.
3.Taburkan kismis.
4.Bakar dalam suhu 180'C selama lebih kurang 30~40 minit. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu sebelum membakar puding roti. Selepas selesai , keluarkan dari oven dah sejukkan.
5. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
Untuk sos, Masukkan bahan2 castard sauce ke dalam periuk, api kecil dan sentiasa kacau untuk dapat kuah yang tidak berketul.
Untuk sos, Masukkan bahan2 castard sauce ke dalam periuk, api kecil dan sentiasa kacau untuk dapat kuah yang tidak berketul.
6.Sejukkan sos,bila telah sejuk, alih dalam bekas bertutup dan boleh simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment