Salam dan selamat pagi semua, pagi ini resepi ringkas lagi ordinary untuk orang melayu kan tapi ini je yang sempat buat untuk santapan keluarga . Norzi buat cucur ikan bilis sebab stok ikan bilis ada sekilo, banyak, beli jenis yang besar2 so tak best la kalau masak dengan sayur.. norzi hanya guna untuk buat cucur ikan bilis, tapi norzi akan rendam sekejap, bagi lembut dan blend kan. Jom tengok resepi yang ringkas ini tapi tetap disenangi dan sentiasa habis bila digoreng.
Cucur Ikan Bilis
Cucur ikan bilis siap digoreng
Bahan2 (2orang makan)
*segenggam ikan bilis (rendam kasi lembut , tu kalau yang besar2)
*sebiji cili merah
*3 ulas bawang putih
*4 biji bawang merah
*2/4cawan air suam
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam (bergantung pada tahap kemasinan anda ingini)
sedikit perasa (jika suka)
sedikit air panas /suam(bancuh tidak terlalu keras atau cair -sedang2 aje)
Cara2
1.Blend semua bahan bertanda * hingga lumat
2. Campurkan tepung , kunyit ,garam, bahan perasa dan semua bahan yang telah dikisar
3. Ratakan dan masukkan air sedikit2
4.sambil tu panaskan kuali +minyak
5. Gorengkan, balik2,bila kekuningan angkat dan siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment