Pages

RESEPI : SOTONG MASAK HALIA (BERKUAH)


Assalamualaikum, 


Salam sejahtera kepada semua pengunjung. Hujung minggu ni Norzi memasak sahaja sebab anak sulong Norzi ada kelas tambahan di sekolah agamanya. So kami kena tunggu di rumah sebab kelas fatimah habis jam 1 tengahari. Norzi masak sotong masak halia. Hehehe kenapa la sotong ni tiba-tiba jadi merah. Plan nak masak tak berwarna merah, bila dah jadi ...dah warna merah. Ni sebab dah habis stok cili api, so Norzi gantikan dengan cili boh, tu yang jadi merah semacam ni. Masak ni pun ikut availability bahan mentah. Tak terancang sangat.. apa yang ada , cuba je la transform jadi makanan ...


Resepi masak kali ini Norzi sengaja buat berkuah sikit sebab anak-anak nak makan berkuah. Lawankan dengan telur goreng dadar sahaja.







RESEPI : SOTONG MASAK HALIA
Oleh: Norzi Beautilicious House / Norzi Foodilicious House

Bahan-bahan

Sotong dibersihkan, hiris dan rebus sekejap dan toskan
1 biji bawang besar-dihiris kasar
3 biji bawang kecil-dihiris
1 biji bawang putih -dihiris
1 inchi halia-dihiris 
2-3 biji cili (norzi takda, gantikan dengan cili boh)
sekit air asam utk kuah
sedikit sos tiram
sedikit garam 
sedikit daun kuchai

Cara-cara

1.Tumis bawang dan halia dan cili
2. Masukkan sos tiram kacau sebati
3. Masukkan air dan didihkan
4. Masukkan sotong, daun kuchai ,kacau sebati.
5. Perasakan


Mudahkan. OK selamat membaca dan mencuba.


Salam ceria

Norzi~



Khas untuk ibu-ibu :







No comments:

Post a Comment