Pages

RESEPI : AYAM MASAK KICAP HALIA DENGAN LADA HITAM

Assalamualaikum dan hi semua, hari ni Norzi masak ayam dengan kicap lagi. Ianya dilakukan dengan kombinasi kicap manis. Resepi ini adalah sedikit berbeza dengan resepi yang telah Norzi published di SINI sebelum ini. Nama sama, cuma cara masakan agak berbeza. 

Cara Norzi masak lebih banyakkan lada hitam. 
Jom semak resepi . Lebih kurang je dengan yang dulu ya.






Resepi ayam masak kicap halia + lada hitam 


Resepi oleh : NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (dipotong kecil, toskan dan ratakan dengan serbuk kunyit)
sedikit rempah 3 sekawan (Kayu manis, bunga lawang , pelaga)
1 biji cili hijau/merah -belah 4 (memanjang)
3 biji cili padi (dipotong 2)*1 biji bawang besar-dihiris
*3 ulas bawang putih dihiris
*3 biji bawang merah di hirissatu inchi halia (ikut suka la nak letak banyak mana ya.. sebab ada yang suka banyak, kali ni Norzi letak satu inchi dan hiris halus)
sebatang serai di ketuk
satu sudu kecil lada hitam di tumbuk halus
Minyak utk menggoreng ayam
2 sudu besar sos tiram
kicap manis 3/4 cawan (atau ikut citarasa anda nak berkuah ke tak nak ya, kalau nak kuah babyak lebihkan..)
Sekeping asam keping

Cara-cara / langkah memasak
1) Bersihkan ayam, tos sekejap, ratakan kunyit dan goreng dengan minyak panas separuh masak,agak2 dah cantik dan separuh masak ketepikan je di kuali, kali ni Norzi tak angkat.

2) Masukkan bawang kecil, bawang putih bawang besar, halia dan rempah 3 sekawan,serai, lada hitam, kacau2

3) lepas naik bau , masukkan sos tiram  kacau rata dengan ayam hingga cantik dan nampak sebati.

4) Masukkan, asam keping, kicap manis, kacau sekejap, dan masukkan cili merah dan cili padi

5) kacau sampai sebati , mendidih dan cukup masak, perasakan .

Sedia untuk di hidang.

Selamat mencuba!
Salam dari dapur;
~Norzi








Khas untuk ibu-ibu :






No comments:

Post a Comment