Followers

Sponsored Advertisement

.

RESEPI : PISANG GORENG

Assalamualaikum..salam sejahtera... Jom checked in dapur....dapur owh dapur... dapurlah our favourite station. Kenapa agaknya? sebab dapur itu merupakan kilang production makanan dalam rumah,  hehehe... walaupun kadang2 import juga food dari luar..terutama bila tibanya penat yang melampau... sibuk yang teramat.......atau  sakit yang melanda.. kadang2 kita demam sikit je, mood memasak pun terus ke laut.... alhamdulillah ALLAH beri kesihatan yang tiada nilai tandingan ... kesihatan memang sangat2 bermakna  dalam hidup kita kan?...  






Dalam sibuk bercerita pasal nak check in kat  dapur ni,Norzi just nak share sikit pasal pisang goreng ni.. selalu buat tak? mesti selalukan... sama la kita.. bila petang sikit je.. perut rasa nak makan je..hehe bukan sorang, tapi semua orang dalam rumah ni senang rasa lapar.. tu tandanya metabolisma tinggi...pembakaran berlaku dengan cepat .. oleh itu , jom kita bersedia dengan penyelesaian paling mudah... kalau Norzi ada bahan, Norzi suka buat pisang goreng.... Norzi sekeluarga suka makan pisang nangka.. so selalu kalau nak beli untuk stok hujung minggu, mesti beli pisang nangka.  Pisang nangka ni lebih sedap dan lemak.Norzi suka yang jenis tak masak ranum. Kalau dah terlalu masak, buat pengat pisang pun sedap...




pisang nangka

Pisang nangka ni boleh didapati di kedai runcit atau di pasar borong ... Kalau ada pokok sendiri lagi kewl sebab boleh dapat setandan... wahhh meriah makan pisangkan ? hehe.. boleh buat cekodok pisang , kek pisang, apam pisang, lepat pisang dan semuanya berasaskan pisang..  tapi zaman sekrang ni kalau tak betul2 ada tanah , memang susah nak tanam. Hehe kalau rumah ada tanah pun belum tentu tanam .... adui macam macam kan. 




kalau lepas hujan sedap jugak layan pisang goreng panas, Jadi di musim-musim hujan ni kalau nak cuba bolehla cuba... senang je... tapikan... Norzi tak sukat la.. takut pulak nak bagi resepi sebab karang kalau ada nak ikut tiba2 tak tepat dan tak jadi pulak. Norzi buat ni mmg crunchy.  Oleh sebab norzi campak2 je tak ingat la sangat adunanya berapa tapi hanya guna tepung gandum, kunyit serbuk , sedikit garam dan serbuk penaik kot dari Nona (nanti Norzi update ya nama sebenar)





Ni lah rupanya pisang goreng Norzi lepas di goreng.. angkat je kejap dah licin.. memang hot la! hehe anak2 memang sukala, asalkan nampak makanan diorang happy, asalkan diorang happy , nampak makanan heheeh,boleh ke macam tu. Okla  , sampai sini dulu... salam ukhwah dari Norzi ~


5 comments:


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...