Memasak sayur-sayuran hijau memberikan warna menarik dalam menu masakan seharian. Kombinasi warna hijau, merah, oren sangat menarik perhatian dan masakan menjadi menyerlah dengan gabungan warna ini.
Memasak sayur kegemaran kali ini sangatlah mudah apabila Norzi hanya memerlukan 1-2 sudu minyak masak, segenggam kacang buncis , sedikit udang kecil atau di gelar udang sayur, cili merah dan gabungan bawang putih, bawang merah dan bawang besar dan sebiji telur, Sangat-sangat unik rasanya sehingga mampu memberikan rasa manis sayur...jenis sayur ini sesuai dengan selera Norzi sekeluarga. Teknik memasak adalah dengan menggorengkan sayur dengan bahan-bahan asas masakan , dan di akhiri dengan perasakan mengikut kesesuaian atau selera anda. Sangat-sangat digalakkan untuk kurangkan penggunaan garam / gula dalam masakan untuk mengelakkan penyakit seperti darah tinggi atau kencing manis.
Selain resepi kacang buncis goreng dengan udang sayur, kacang buncis juga sesuai dan seringkali di masak seperti resepi seperti kacang buncis goreng dengan soon, kacang buncis masak lemak, kacang buncis goreng telur masin , kacang buncis goreng udang dan yang paling ringkas adalah kacang buncis sos tiram .
Ok , mari tengok gambar.,,versi masakan Norzi..
Kacang buncis goreng dengan udang sayur.
Sambil tengok resepi , elok juga kita baca serba sedikit tentang kacang buncis ini.
Dipetik dari satu penulisan tentang kacang buncis, kacang buncis (Phaseolus vulgaris) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Fabaceae (dulu ia adalah famili Leguminoceae) iaitu jenus tumbulan menjalar dan ditanam diseluruh dunia. Nama panggilan lain kacang buncis ialah French Bean (English), Pinto Bean, Kidney Bean dan sebagainya. Negera China merupakan pengeluar utama Kacang Buncis hijau didunia dengan dengan pengeluaran sebanyak purata 2.47 juta metrik tan setahun di ikuti dengan Indonesia (0.87 juta mt) dan Turki (0.53 juta metrik tan setahun). Kebanyakkan penanaman di negara mereka adalah untuk penghasilan Biji Kacang Buncis untuk tujuan kegunaan komersial. (sumber)
Kacang buncis goreng dengan udang sayur.
Kacang buncis goreng dengan udang sayur.
Resepi kacang buncis goreng ni memang favourite. Nak lain sikit, biasanya Norzi tambahkan dengan sedikit soon dan tambah kicap manis, lebihkan cili api potong halus. Macam - macam boleh buat.
Sayur kacang buncis dengan udang dan telur
Resepi Kacang Buncis Goreng dengan udang dan telur
Bahan-bahan
Secekak Kacang Hijau , siang dan potong ikut suka
*2 biji bawang kecil
*2 ulas Bawang putih
*1/2 biji bawang besar-hiris kasar
sedikit udang sayur
1 biji cili merah-hiris
sebiji telur
dua sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit minyak masak
Cara-cara
Tumis bahan bertanda *
Kemudian masukkan udang , kacau rata
masukkan sos tiram, kacau lagi
Masukkan telur , kacau rata
Masukkan sayur, cili , perasakan dan gaul rata.
#kalau suka berkuah boleh tambahkan sedikit air panas.
Norzi juga kongsikan maklumat tambahan untuk penggemar-penggemar sayur kacang buncis. Banyak khasiat kacang buncis ni rupanya... Sumber maklumat yang di perolehi di sini.
Nama Tempatan : Kacang Buncis
Nama Saintifik : Phaseolus vulgaris
Komposisi Nutrien bagi kacang buncis :
Kandungan | Amaun/100g |
Protein | 2.3 g |
Karbohidrat | 6.2 g |
Lemak | 0.2 g |
Serabut | 1.5 g |
Kalsium | 54.0 mg |
Zat Besi | 1.8 mg |
Fosforus | 6.0 mg |
Kalium | 75.0 mg |
Natrium | 34.0 mg |
Karotena beta | 1036.0 ug |
Vitamin B1 | 0.1 mg |
Vitamin B2 | 0.2 mg |
Vitamin C | 15.8 mg |
Niacin | 0.1 mg |
Sampai sini dahulu.
Salam ceria.
Norzi
Hi there to all, as I am actually eager of
ReplyDeletereading this blog's post to be updated on a regular
basis. It includes nice data.