Udang & kentang Goreng Campur versi Norzi
Bahan-Bahan (2 orang makan)
10 ekor udang
Sebiji kentang (di belah panjang )
2 biji bawang merah (dihiris)
2 Ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris tebal sedikit)
Cili api (5 biji- diketuk)
1 biji Cili Merah (Hiris serong)
sedikit Daun Kuchai di potong 1 inch panjang
1/2 inch halia (dihiris)
Sedikit Minyak
1 sudu besar Sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
serbut perasa
********************************************
Cara-caranya
1. udang -guntingkan bahagian sesungut dan basuh bersih
2. Gaul rata sos tiram, kunyit, garam sedikit serbuk perasa,ketepikan sebentar.
3. Panaskan minyak,.
4. Kunyitkan sedikit kentang, goreng kentang.
TIPS: Mesti tunggu kuali benar2 panas baru masukkan
kentang.
5. Kentang dah masak, angkat, ketepikan.
6. GUna kuali dan minyak yang sama, bila panas , masukkan udang, bawang merah, bawang putih,bawang besar, halia, cili hijau serentak, tetapi kuali mesti benar-benar panas. Kacau-kacaukan, api besar sedikit, kemudian api sederhana.
7. Bila dah kekuningan/agak garing, masukkan kentang, dan daun kuchai serta cili merah serentak. kacau hingga masak/ daun kuchai layu ,rasa dan perasakan ikut selera anda.
Siap!
selamat mencuba!
~Norzi ~
No comments:
Post a Comment