Followers

Sponsored Advertisement

.

KHASIAT DAN KEBAIKAN BAWANG PUTIH


Makanan yang diperkaya dengan bawang putih boleh menyebabkan susu ibu terasa seperti bawang putih . Bawang putih boleh boleh memasuki susu ibu selama dua jam. Ada bayi mungkin akan menjadi cerewet atau membuat muka  apabila dekat dengan payudara ibunya kerana dia boleh membau bawang putih. 

Di negara Italy, di mana bawang putih sentiasa di makan, para ibu dicadangkan untuk berhenti mengambil bawang putih selama beberapa bulan pertama ketika penyusuan susu ibu. Akan tetapi di India, ibu yang menyusu di galakkan untuk memakan seberapa banyak bawang putih yang diinginkan kerana mereka mempercayai bahawa ia akan membantu bayi biasa dengan makanan orang dewasa. (Sumber : 6)

Bawang PutihSelain dari kaitan bawang putih dengan susu ibu, bawang putih sangat terkenal sebagai bahan asas dalam masakan. Bawang putih adalah dalam kategori herba. Dalam masa yang sama, bawang putih juga sebenarnya digunakan sebagai bahan untuk mencegah atau merawat pelbagai penyakit dan keadaan. 

Bawang putih digunakan untuk banyak keadaan yang berkaitan dengan jantung dan sistem peredaran darah. Ini termasuklah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, penyakit jantung koronari, serangan jantung, dan "pengerasan arteri" (aterosklerosis). Beberapa penggunaan ini disokong oleh sains. Bawang putih sebenarnya mungkin berkesan dalam melambatkan perkembangan aterosklerosis dan seolah-olah dapat sederhana mengurangkan tekanan darah.

Sesetengah orang menggunakan bawang putih untuk mencegah kanser usus besar, kanser dubur, kanser perut, kanser payudara, kanser prostat dan kanser paru-paru. Ia juga digunakan untuk merawat kanser prostat dan kanser pundi kencing.

Bawang putih telah dicuba untuk merawat pembesaran prostat (benign prostatic hyperplasia; BPH), diabetes, osteoarthritis, demam alergi (rinitis alergik), cirit-birit kembara, tekanan darah tinggi akhir kehamilan (pre-eklampsia), sejuk dan selesema. Ia juga digunakan untuk membina sistem imun, mencegah gigitan semak, dan mencegah dan merawat jangkitan bakteria dan kulat.

Kegunaan lain termasuk rawatan demam, batuk, sakit kepala, sakit perut, kesesakan resdung, gout, penyakit sendi, buasir, asma, bronkitis, sesak nafas, tekanan darah rendah, gula darah rendah, gula darah tinggi, dan snakebites. Ia juga digunakan untuk melawan tekanan dan keletihan, dan mengekalkan fungsi hati yang sihat.

Terdapat banyak produk di pasaran yang dijual berasaskan bawang putih. Salah satu produk yang turut mengeluarkan produk berasaskan bawang putih adalah Shaklee. Untuk mengetahui kebaikan produk ini, teruskan membaca di sini.


No comments:

Post a Comment


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...