Followers

Sponsored Advertisement

.

RESEPI IKAN JENAHAK BALADO BUNGA KUCAI

resepi ikan jenahak berlado sesuai untuk makan malam dan makan tengahari selera sedao ala kaampung macamana nak masak ikan masak merah

Resepi ikan jenahak berlado dengan bungan kucai

Resepi ikan jenahak macam ni sesuai dijadikan menu makan tengahari atau makan malas. Memang sedap sangat. Kegemaran kami sekeluarga. Kepada yang nak cuba , boleh ikut resepi ni, tapi nampaknya takda sukatan tepat , agak agak la ikut kesesuaian dan selera masing masing ye..

Bahan-bahan:


Ikan jenahak beberapa potong


Cili merah


Cili api hijau


Bawang merah


Bawang putih


Asam keping


Limau kasturi


Bunga kucai


Garam


Gula


Minyak masak


.

Cara-cara:


1. Gaul ikan dgn garam kunyit goreng a bit garing.

2. Blend cili merah, cili api hijau, bawang merah & bawang putih.

3. Tumis bahan blend. goreng smp masak and pecah minyak. masukkan asam keping sikit or perah air limau kasturi. garam gula to taste.

4. Masukkan ikan yg digoreng tadi.

5. Masukkan bunga kucai yg dipotong pendek2. around 2cm. kacau rata. siappp!

.
*boleh jugak buat dgn udang, ikan parang, ikan tenggiri, ikan pelaling. tryla sedap! .

.

Kredit resepisyerrykitchen




No comments:

Post a Comment


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...