Assalamualaikum, lepas je Norzi baca keratan akhbar bertarikh 13 Disember 2013 ni, suka Norzi kongsikan di sini utk bacaan semua. Norzi Copy paste seperti di bawah. Semoga bermanfaat~ Norzi
********************************************************************************
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
KENYATAAN AKHBAR
ISU AKROLEIN DALAM MINYAK MASAK TERPAKAI
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan yang disiarkan dalam akhbar
KOSMO bertarikh 13 Disember 2013 bertajuk ”Tiga Kali Guna Jadi Racun: Pakar pemakanan ingatkan
pengguna mengenai bahaya racun akrolein dalam minyak masak terpakai”. Laporan tersebut mendakwa
penggunaan minyak masak yang sama melebihi tiga (3) kali boleh memudaratkan kesihatan. KKM amat
peka dan prihatin terhadap isu keselamatan makanan yang boleh mengancam kesihatan pengguna.
Acrolein adalah cecair tidak berwarna dengan bau terbakar dan menusuk hidung. Ia dihasilkan dari
perindustrian propylene dan digunakan sebagai racun perosak mengawal alga, rumpai, bakteria, dan
moluska serta digunakan untuk membuat bahan kimia lain. Selain daripada itu, ia juga boleh terbentuk
pada kadar yang sangat rendah semasa pemanasan minyak pada suhu tinggi.
Pendedahan kepada acrolein kebanyakannya berlaku melalui pernafasan (inhalation) contohnya asap
rokok dan ekzos kereta. Acrolein boleh menyebabkan kerengsaan kepada kulit, mata, dan rongga
hidung, tekak serta boleh merosakkan paru-paru. Menurut International Agency for Research on Cancer
(IARC), acrolein tidak dapat diklasifikasi sebagai karsinogen pada manusia kerana tiada bukti kukuh yang
menunjukkan acrolein bersifat karsinogenik.
Sehingga kini, tiada sebarang standard yang ditetapkan bagi tempoh ideal atau kekerapan menggunakan
minyak masak sebelum ia perlu dibuang kerana ia dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuklah jenis
makanan, kandungan air dalam makanan, kekerapan penggorengan dan suhu menggoreng. Minyak
masak yang digunakan berulang kali perlu dibuang dan digantikan dengan minyak masak baru jika
berlaku perkara berikut :
1) Warna minyak masak menjadi perang pekat.
2) Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.
3) Minyak masak berbau tengik.
4) Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.
KKM telah menyediakan panduan kepada pengguna bagi membezakan kualiti minyak masak
berdasarkan kepada perubahan warna selepas digunakan berulang kali dan cara pengendalian yang
betul bagi meningkatkan jangka hayat minyak masak yang boleh diperolehi melalui laman sesawang
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) iaitu http://fsq.moh.gov.my dan Portal MyHealth
http://www.myhealth.gov.my
YBhg. Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia
16 Disember 2013
sumber : http://kosmo.com.my/
No comments:
Post a Comment