Assalamualaikum ... kelmarin balik dah terfikir lama nak masak lemak cili api ikan kembung. Biasanya malam makan simple je sebab dah malam tak banyak aktiviti jadi makan kena la sikit sahaja.. tapi malam semalam teringin nak makan masak lemak ... Jadi norzi dah defrost ikan kembung siap siap. masak tiga ekor je sebab makan untuk 4 beranak je , yang kecik tak pemakan sangat pada masa ni... dan lauk pauk kami suka habis kan ..
Ikan kembung masak lemak cili api |
Bahan-Bahan
3 ekor ikan temenung / kembung (saiz kecil)
Santan kotak kecil , pakai 1/4 kotak shj
3 ulas bawang merah - blend
2 ulas bawang putih - blend
6 biji cili padi - tumbuk kasar
1 btg serai - dititik
1 inci kunyit hidup - ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (tambah lagi sikit sebab nak bagi kuning lg)
2 cwn air panas (ikut kesesuaian)
3 helai daun limau purut
1 biji tomato belah 6
Garam
Cara-Cara
Gorengkan ikan, ketepikan
Tumiskan bawang yang dah dikisar, masukkan cili dan kunyit yang ditumbuk, serai
Masukkan santan
Api jgn terlalu kuat, dan pastikan santan tak pecah minyak. Masukkan air panas .
Kacau mendidih, Masukkan ikan, daun limau purut
Bila dah mendidih , dan masak elok , tomato
Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api.
Sedia untuk dihidang
Siap masak lemak cili api ikan kembung.
No comments:
Post a Comment