Followers

Sponsored Advertisement

.

RESEPI: SAMBAL DAGING DAN KENTANG

Daging dan kentang masak sambal


Salam semua.. hari ni norzi nak tunjuk resepi kegemaran keluarga norzi  , iaitu daging dan kentang masak sambal. Resepi ni dah selalu sangat norzi buat, cuma tidak di dokumen kan sahaja. Ala-ala syarat2 kualiti pula ya kena dokument kan :). Ok , kepada yang nak makan daging masak sambal, bolehla mencuba resepi ini. memang mudah, ringkas.

Daging dan kentang masak sambal (2~3orang)
  • 300gram daging (top side) dihiris
  • *10 biji cili kering
  • *1 biji bawang putih
  • *2 biji bawang merah
  • *1/2 inchi halia
  • 1 biji bawang besar -hiris bulat
  • 1 cawan air asam jawa
  • gula, garam dan perasa sekucupnya
  • 1 biji kentang dibelah dua kemudian dihiris

Cara-cara

  1. Rebuskan cili kering, potong dulu supaya biji cili keluar (Kak zi terrajin pakai yang buat sendiri tapi tiba malas, kakzi hanya pakai yang segera sahaja-)
  2. selepas rebus cili, kisarkan bersama bahan2 bertanda *
  3. panaskan minyak dalam kuali, goreng dulu kentang , angkat dan tumiskan bahan2 yang di kisar tadi hingga naik bau dan agak kering
  4. kemudian, masukkan daging dan air asam jawa
  5. kecilkan api, biarkan dalam 15-20 minit, kalau kering, tambahkan air asam jawa lagi,  hingga daging empuk
  6. bila dah empuk, masukkan kentang dan bawang besar, garam dan perasa , gaul sebati, kemudian masukkan gula secukup rasa .
SIAP! SELAMAT MENCUBA :)

RESEPI : UDANG & KENTANG GORENG CAMPUR



Udang & kentang Goreng Campur versi Norzi


Bahan-Bahan (2 orang makan)

10 ekor udang
Sebiji kentang (di belah panjang )
2 biji bawang merah (dihiris)
2 Ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris tebal sedikit)
Cili api (5 biji- diketuk)
1 biji Cili Merah (Hiris serong)
sedikit Daun Kuchai di potong 1 inch panjang
1/2 inch halia (dihiris)
Sedikit Minyak
1 sudu besar Sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
serbut perasa

********************************************
Cara-caranya

1. udang -guntingkan bahagian sesungut dan basuh bersih
2. Gaul rata sos tiram, kunyit, garam sedikit serbuk perasa,ketepikan sebentar.

3. Panaskan minyak,.
4. Kunyitkan sedikit kentang, goreng kentang.
TIPS: Mesti tunggu kuali benar2 panas baru masukkan
kentang.

5. Kentang dah masak, angkat, ketepikan.
6. GUna kuali dan minyak yang sama, bila panas , masukkan udang, bawang merah, bawang putih,bawang besar, halia, cili hijau serentak, tetapi kuali mesti benar-benar panas. Kacau-kacaukan, api besar sedikit, kemudian api sederhana.
7. Bila dah kekuningan/agak garing, masukkan kentang, dan daun kuchai serta cili merah serentak. kacau hingga masak/ daun kuchai layu ,rasa dan perasakan ikut selera anda. 
Siap!  

selamat mencuba!

~Norzi ~





“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...