Followers

Sponsored Advertisement

.

RESEPI LAKSA MUDAH DAN CEPAT SIAP

KEbelakangan ni rasa masa memang tak terlalu cepat berlaku tambahan lagi  dengan beban kerja yang banyak , jalan jem , sampai rumah lewat, badan letih tapi hatinak makan laksa.. huhu buat laksa dirasakan perkara paling sukar sebelum ni. Tapi lepas kakak Norzi belikan bahan laksa dan beri utk masak , kena juga la masak sebab sayang takut bahan terbuang. Allah senang sangat masak laksa ni lebih lebih lagi kalau  menggunakan ikan sardin tin untuk yang instant. tak payah rebus ikan dan asing asingkan tulang dangan isi. Tapi rasanya tak tau la sama atau tak .

(RESEPI LAKSA INSTANT)
Kalau teringin nak makan laksa tapi xde waktu nak buat, ikutilah resepi ini...cepat, mudah dan yang penting rasanya memang tidak mengecewakan.                                                                                                                                                                                                                                                                 


Bahan-bahan:

1 tin besar sardin apa apa brand pun boleh
Sebiji bawang besar
Sekeping belacan (dalam anggaran 3cm)
5-6 ulas cili merah (kalau nak pedas lagi, guna jer cili api)
Sedikit daun kesum
Sedikit bunga kantan
Sedikit asam keping

Aksesori:
Telur rebus

limau nipis
hirisan bawang
hirisan cili api (kalau tak cukup pedas la)
nenas madu yang dipotong kiub
hirisan timun dan salad. 
Norzi kalau takda ni semua ni pun  tetap teruskan makan semata kuah , laksa dan telur 


Cara-cara :

1- Blend ikan (dibuangkan tulang), cili kisar .) 

2- Setelah semua bahan-bahan tersebut hancur, masukkan ia dan sedikit air ke dalam bekas yang sesuai untuk dimasak.
3- Masukkan juga daun kesum dan bunga kantan sebagai penambah aroma dan rasa pada laksa tersebut.
4- Apabila telah mendidih dan masak, perasakan dengan garam secukupnya.
5- Boleh tambahkan petis jika suka. 
                                                                                                                                       


Sumber gambar .
Contoh gambar laksa , tapi bila buat memang macamni rupanya , kalau nak kasar ikannya, kisarkan sekejap je jgn lumat sangat , tapi setin besar sardin memang boleh dapat serperiuk kuah besar dan memang pekat kuahnya sedap sangat tau. Selamat mencuba/!

No comments:

Post a Comment


“Semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kamu dengan balasan yang terbaik.”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...