Assalamualaikum, very fast entry ni. Entry minggu lepas... alalalala tak sempat nak update sini... last weekend, lepas berurusan di siang hari, sempat makan di Bangi lagi ...; ni gara-gara d Limau Nipis ni heheh semua teringin makan sotong bakar dan ikan bakar...nanti norzi masukkan entry d Limau Nipis ya ..ok petang2 tu hujan... so Norzi pun checked in dapur... takut anak2 lapar sebab mamanya dah mula lapar hehe..so apalagi.projek nak buat karipap ala Ikea sebenarnya.
Pernah makan tak karipap yang dijual kat ikea tu? Alah ..waktu dah buat bayaran bertentangan dengan kaunter tu kan ada jual karipap panas RM1 satu rasanya, sori tak perasan harga. Bila makan, rasa kari dia rich , cukup rasa...dan dia tambah telur rebus. Hari tu beli, so sekarang dah teringin kadar melampau la.. so Norzi pun buat la ..tak susah pun.. cuma doh nya tu Norzi tak buat tapi gantikan dengan yang lebih instant iaitu guna kulit popia. Hati berbelah bahagi nak buat mini murtabak ke ..karipap. Nak buat mini murtabak tapi daun ketumbar pulak tak ada. So tukar plan buat inti karipap tapi guna kulit popia dan masak atas flat pan , buat macam mini murtabak,agak mengelirukan la ..orang yang tengok agak konflik sikit la identitinya..rupa mini murtabak.. tapi rasa karipap. Sah keliru!.. heheh
Macam biasa Norzi gunakan kentang, potong siap2 kecil2 ... Norzi pun gunakan daging burger yang telah dikukus terlebih dahulu. Kemudian norzi cincangkannya macam kat bawah ni. Masa buat ni, budak2 pun apa lagi suka sangat n semua sibuk nak tolong, tak dapat kacau tolong tengok pun ok la kan... so layan aje la, kasi diraong happy :)
Masak ni memang seronok... yang tak berapa seronoknya bila kena clean up every mess sebab masak tadi ... penat sikit la.. tapi kena positive ... barula tak boring... Anak2 Norzi memang excited kalau ada projek kat dapur. Sibuk la nak tolong... so bagi juga la tolong mana yang boleh kan.. asalkan diorang rasa part of the team yang memasak.. Tengok ... sibuk kacau kari..yang sorang lagi observer..hihi
Tugas pertama....mestila kena siapkan inti kentang ni... cabaran menghasilkan karipap atau mini murtabak tu sedap, key word nya ialah inti yang sedap, Kalau sedap insyaAllah sedapla... ok, so cuba la godek2 kasi sedap gak hihi... and tengok inti yang Norzi buat dah siap! yee haa semua pun suka..Norzi sejukkan sekejap...then baru start buat... resepi macam kat bawah ya sayang-sayang semua :)
RESEPI OLEH : NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE
1) 3 biji kentang --dipotong dadu kecil
2) 3 keping daging burger-dikukus dan potong kecil-separuh di kisar
3) 3 biji bawang merah-dikisar
4) 2 biji bawang putih -dikisar
5) Setengah cawan udang kering
6) 3/4 mangkuk serbuk kari
7) Kulit popia secukupnya
8) 3 biji telur rebus-belah 6 untuk di masukkan dalam inti
9) Sedikit garam dan gula
10) 3 biji telur -pukul untuk campur dengan inti kentang
CARA CARA :
1) Kisarkan bawang putih, bawang merah, udang kering, daging cincang.
2) Panas kan api dengan sedikit minyak , bila cukup panas,.. masukkan semua bahan kisar.
3) Bila cukup masak, masukkan kentang,daging, kari, kacau-kacau sikit
4) Lepas beberapa minit, cuba rasa kentang samada telah cukup masak atau sebaliknya, kalau belum lembut, tambah 1 cawan air masak ( kuantiti yang anda buat)
5) Setelah masak, sila perasakan dengan sedikit gula dan garam
Lepas masak biarkan sejuk seket ya ..macam gambar kat bawah ni..
Lepas semua ready , n inti dah tak panas lagi , boleh la start nak letak dalam kulit popia. Penerangan seperti di bawah ni ya..
sebelum jadi macam kat dalam pan tu, ambil mangkuk letakkan semangkuk inti tadi dan letakkan dengan sebiji telur ya, kacau rata sebab kita nak ensure structure antara inti tadi kukuh masa masak, jadi ianya firm bila dimasak,.. lepas tu baru letak kat dalam kulit popia masa letak tu, letak la telur rebus tu sekali ya...yang dah di belah2 6 bahagian, so satu tu boleh letak satu atau 2 belah ,,, ikut suka ya....ok , tengok la karipap ala murtabak mini dah hampir siap. Memang mudah berbanding nak buat doh karipap, tambahan pula norzi dah tak jumpa acuan kulit karipap tu sebab si kecil Norzi dah bawak main... ada kebaikannya guna kulit popia ni, tak payah goreng (deep-fry) tapi kita hanya guna sikit minyak aje..., tak bnyak la minyak yang kita gunakan untuk memasak...and tak oily..dan pada satu masa memasak boleh masak banyak.. jadi jimat masa...
karipap ala mini murtabak
karipap ala mini murtabak
karipap ala mini murtabak
Selamat mencuba! Salam dari Norzi ~
To order : whatsapp 019 3177872
wahh . terliur saya . :D
ReplyDeletedone follow blog ni . :)
terima kasih FA nanti kakz follow awal... entry contest boleh resubmit ke..kakzi rasa awakpunya kot ..kakzi nak klil publish, terklik delete....submit lg ya dear :)
Delete